In de spotlights: buitendienstmonteur Ad

Maak kennis met de mensen achter de schermen. In dit artikel zetten we monteur buitendienst Ad (46) in de spotlights. Iemand die is opgegroeid in een familie van kraanmachinisten. De liefde voor het vak is hem met de paplepel ingegoten. De olie lijkt door zijn bloed te stromen. Leergierig tot op het bot. In zijn carrière heeft hij vele cursussen en trainingen gevolgd en nóg is hij altijd enthousiast om nieuwe kennis op te kunnen doen. Stilstand is voor hem achteruitgang.

Ad wist al vroeg dat hij iets met grondverzet wilde doen: “Dat was mijn eerste woord denk ik. M’n vader en broer zijn beide kraanmachinist. We zijn een kranenfamilie, alhoewel ik de enige afwijkende ben: ik ben monteur en de rest is machinist,” zegt hij met een glimlach.

Opleiding en achtergrond

Ad begon op de LTS (Technische school) in Oud-Beijerland, waar hij de opleiding motorvoertuigtechniek volgde. Als vervolgstudie ging hij aan het Soma Collega te Ede studeren. Ad: “Dat is een echte school voor GWW, (Grond/Wegen/Water). Daar kon je kiezen tussen twee opleidingen, die van monteur of machinist.” Ad koos voor de tweejarige opleiding als monteur. Op een bepaald moment moest hij stage gaan lopen, dat deed hij bij Van Gemeren & Troost, de voorloper van Troost Machinehandel BV. De stage beviel van beide kanten zo goed, dat hij na zijn laatste stagedag gelijk in dienst trad. Dat was in 1995, zo’n 26 jaar geleden. Ad ging aan de slag als binnendienstmonteur, waar hij meehielp met het opbouwen van nieuwe machines. Echter wist hij al vroeg dat hij ‘naar buiten’ wilde. Na zijn stage kreeg hij dan ook al snel de gelegenheid om werkzaamheden buiten de deur te verrichten. “Met een oude jeep en een aanhangwagen bracht ik machines en bakken weg en sleutelde wat bij. Na 2 jaar kreeg ik mijn eerste servicebus. Ik leerde gewoon ‘on the job.’

“Het hele vak bestaat uit kennis vergaren. Je bent nooit uitgeleerd.”

Buiten de deur werken vindt Ad het leukst, want: “Er zit meer uitdaging in, de vraagstukken zijn complexer. Het opbouwen van nieuwe machines ligt mij niet zo, ik haal meer voldoening uit het buiten werken.” Vooral het oplossen van storingen en dergelijke liggen hem goed, ook dat heeft hij vooral in de praktijk geleerd. Praktijkkennis is echter niet de enige manier waarop hij door de jaren heen zijn kennis heeft vergaard. Zo heeft hij verschillende cursussen en trainingen gevolgd van onder ander Case en Terex Ecotec. Ad: “Het hele vak bestaat denk ik uit kennis vergaren. Je bent nooit uitgeleerd.”

“We hebben hier een aardig kleurenpallet aan diverse merken. Ieder merk is anders, de basis is hetzelfde. Machines blijven altijd innoveren en vernieuwen. Dus is het belangrijk om zoveel mogelijk kennis te vergaren. Als je interesse er ligt, dan is dat al meer dan de helft. Doen en herhalen,” aldus Ad.

Zijn takenpakket bestaat vooral uit het oplossen van storingen, maar dat wil niet zeggen dat deze enkel met de laptop zijn te verhelpen. Ad: “Het is een combinatie van. Veel storingen zijn elektronisch, maar als er een hydraulische- of motorische storing is, dan moet er worden gesleuteld. Die combinatie bevalt me wel, dat is momenteel ook wel de mix die ik interessant vindt. Ik wil ook wel blijven sleutelen. Het is de diversiteit dat het leuk maakt.”

Op klus

Als een monteur naar een klus wordt gestuurd dan verloopt dat vaak volgens een bepaald patroon. Ad: “Je meldt je ter plaatse, krijgt te horen wat de problemen zijn en gaat aan de slag, heel kort door de bocht. De machinist weet vaak zelf ongeveer al wat er aan de hand is. Als ik goed doorvraag, dan weet ik de helft al.” Hij vervolgt: “Je moet weten wat een machine kan. Als een machinist zegt: ‘Hij is niet sterk genoeg’, moet je kunnen beoordelen hoeveel de machine normaal gesproken kan tillen. Je moet de machine van binnen en van buiten uit kennen.”

Vrijheid

Wat maakt het volgens Ad zo fijn om bij Troost Machinehandel BV. te werken? “De vrijheid die ik hier heb. Ik hou daarbij van de kleinschalig- en laagdrempeligheid, ondanks dat we behoorlijk zijn gegroeid de afgelopen jaren.”

Ad prijst de service van Troost Machinehandel, die hij als uniek ervaart: “Qua service hebben we de insteek dat we iedereen willen helpen, zowel groot als klein, met de bereidheid om daar een stapje harder voor te lopen. Ik denk dat we daar allemaal voor willen gaan. Het gebeurd zelden dat we een klant niet kunnen helpen, Meestal weten we het wel in het vat te gieten. Dat is denk ik onze kracht.”

Toekomst

Hoe Ad de toekomst van Troost ziet? Volgens hem zit dat in het opleiden van monteurs, “Er zijn een aantal mensen werkzaam die langzaamaan richting pensioen werken. Nieuwe plekken worden opgevuld met enthousiaste, jonge jongens die staan te popelen om het vak onder de knie te krijgen. Meerdere van hen volgen daarvoor cursussen en opleidingen die vanuit Troost BV. worden gefinancierd.

Opleiden is echter niet het enige wat Ad noemt, zo ziet hij nog een nieuwe uitdaging: de e-machines (elektrische machines.) “Daar ben ik me al in aan het verdiepen. Je hebt certificaten, opleidingen, speciaal gereedschap en Arbo-regelgevingen nodig.” En voor de rest? gewoon doorgaan, blijven ademen,” zegt Ad met een glimlach.