Terex Ecotec TDS V20 bewijst kracht en betrouwbaarheid voor de Peute Group

Peute Recycling is onderdeel van de Peute Group, een onderneming gericht op het recyclen van papier en kunststoffen. Het bedrijf vindt zijn oorsprong in de jaren 60’ van de vorige eeuw en is van een klein, lokaal familiebedrijf uitgegroeid tot een grote, onafhankelijke papier- en kunststofverwerker. Het hoofdkantoor bevindt zich in Dordrecht, maar zal zich in de toekomst verplaatsen naar Alblasserdam waar een 90.000m2 groot terrein wordt gerealiseerd. Jaarlijks verwerkt het bedrijf meer dan 1,2 miljoen ton aan grondstoffen op een productielocatie van 50.000m2. Troost Machinehandel ging langs Peute Recycling en sprak met Operational Manager Rudolf Peute, bijna 30 jaar werkzaam binnen het bedrijf.

Veel materiaal verwerken vereist veel (machinale)capaciteit. Voor het verwerken van papier worden shredders gebruikt. Shredders zijn machines die papieren tot een bepaald formaat ‘shredden’ met als doel een homogeen product te krijgen. Peute Group heeft door de jaren heen verschillende shredders gebruikt, maar de machines konden op een gegeven moment niet (meer) aan de kwalitatieve eisen van Peute voldoen. Daarom werd er nagedacht over een nieuwe oplossing. En die kwam er. Eind 2020 werd Troost Machinehandel bv de nieuwe importeur van Terex Ecotec. Dat kwam goed uit, want ten tijde van het nieuwe importeurschap van Terex was Rudolf opzoek naar een nieuwe shredder. Hij werd erop attent gemaakt dat Terex een shredder heeft die uitermate geschikt is voor papier. “Toen zijn we dat gaan onderzoeken,” aldus Rudolf.

“Servicepartner bepaalt hoe goed het product in de markt wordt gezet”

Peute Recycling werkt al jaren met Troost Machinehandel samen. Er zijn in het verleden al verschillende machines geleverd, waaronder Case shovels (621F, 721G), Doosan graafmachines (DX140-W, DX160-W) en Dehaco sorteergrijpers. Rudolf is tevreden over die samenwerking: “bij Troost Machinehandel wordt je als klant behandelt. Zeker als er problemen met machines zijn, komt het er vaak op aan hoe je servicepartner met jou als klant omgaat.” Hij vervolgt: “Een machine leveren kan iedereen, maar vervolgens is het belangrijk wie je aanspreekpunt is, hoe je wordt geholpen. Dat is wat het verschil maakt. Ik denk dat veel merken een mooi product maken, maar de servicepartner bepaalt hoe goed het product in de markt wordt gezet. Daarbij is het advies belangrijk om tot de juiste keuzes te kunnen komen.”

Terex Ecotec

Terex Ecotec is leider in het ontwikkelen en het bouwen van machines voor houtverwerking, biomassa en recycling. Dankzij de research & development strategie van Terex Ecotec, heeft men een reeks aan verschillende mobiele machines ontwikkeld, waaronder shredders, trommelzeefmachines, afvalverwerkers, metaalscheiders en transportbanden. De innovatieve machines van Terex Ecotec zijn robuust, krachtig, gebruiksvriendelijk en efficiënt. Allen kenmerken die ervoor zorgde dat Peute Recycling werd overtuigd om voor de TDS V20 te kiezen.

“We wilden onder andere een diesel-aangedreven shredder hebben, omdat we op onze locatie geen stroom over hadden om dergelijk zware machines aan te sluiten. Het papier willen we daarbij in soortgelijke afmetingen gecomprimeerd hebben, zodat een homogeen product ontstaat, een vereiste van één van onze grootste klanten. Dat zijn voor ons overwegingen geweest om naar de oplossingen van Terex te kijken.” De machine die het beste aansloot op de wensen van Peute Recyling was de Terex Ecotec TDS V20. Tijdens testen gaf de machine de gewenste resultaten. Rudolf: ”We waren erg onder de indruk van de prestaties van de TDS V20.”

De shredder werd vervolgens met servicepartner Troost Machinehandel samengesteld. De TDS V20 is onder andere uitgerust met een Stage 5 dieselmotor van 493 pk, omkeerbare hydrauliekfan, intern blussysteem, rubber pads op de stalen rupsen, omdat de machine binnen wordt verreden en een lange transportband, met een uitstorthoogte van 5 meter.

“De wereld is ons werkterrein”

Met de machine worden verschillende soorten papieren, maar vooral de industriële soorten geshred, zoals cups van gebak, rollen inpakpapier, verpakkingsmateriaal,  tijdschriften en kranten. Het zijn dan ook vaak de industriële papieren die verkleind moeten worden voor een bepaald toepassingsgebied. Dat gebied is breed. Rudolf: “De wereld is ons werkterrein. Een grote afnemer is een halffabricaat voor de vezelplaat-gipsindustrie. Daar worden papiersamenstellingen gebruikt voor het maken van gipsvezelversterkte platen. Daar gaat een aanzienlijk deel van naartoe.”

“Materiaal verkleinen is een specialistisch vak”

De machines van Terex zijn robuust, een belangrijke eigenschap voor het verkleinen van papier. “Terex maakt gebruik van een bepaald soort snijtechniek die veelvuldig de juiste resultaten geeft. Het papier wordt meer gecomprimeerd dankzij snijden i.p.v. scheuren. ”Rudolf: “Papier is een raar, taai product, waarbij heel veel krachten vrijkomen, die complete constructies in elkaar kunnen laten draaien. Schrootschredders kunnen bijvoorbeeld hele autowrakken verwerken, maar gooi er een pak papier in en heel de machine slaat vast. Materiaal verkleinen is een specialistisch vak”, aldus Rudolf. “We zijn tot op heden zo’n  600-700 uur aan het draaien en hebben geen negatieve ervaringen, buiten een grote storing om, maar die vanuit Troost Techniek keurig is opgelost. We zien daarbij dat de slijtage van de beitels op een laag niveau ligt. We hebben nog geen beitels hoeven draaien of wisselen.” Buiten duurzaamheid, worden tevens kosten bespaard door een lager brandstofverbruik in vergelijking met voorgaande shredders.

Meer informatie?

Benieuwd wat de oplossingen van Terex Ecotec voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Bezoek dan onze website: troostbv.com/terex-ecotec of bel met een van onze specialisten op: 0186 – 202 662.