Terex Ecotec TTS620T als spil in het web naar duurzame oplossingen voor Schotgroep

Schotgroep BV. is een Nederlands uitvoering- en consultancy onderneming in grondwerkzaamheden, infrastructuur, groenvoorziening, isolatie en bodemafsluiting. De organisatie vindt zijn oorsprong in 1956 en is inmiddels een van de snelst groeiende bedrijven binnen de regio. Schotgroep BV heeft 145 mensen in dienst verdeeld over vijf locaties in Heerjansdam, Rotterdam, Numansdorp, Dordrecht en Oude-Tonge. Binnen de Schotgroep is een kennistak die investeert in innovatieve projecten, zoals vergroening en duurzaamheid op nationaal én internationaal niveau. Schotgroep bezit tevens over een detacheringsbedrijf dat zoekt naar het beste personeel in Zuid-West Nederland. Schotgroep BV. Bestaat uit zes divisies: Schotgroep BV, Schotgroep Aannemingsbedrijf, Schotgroep Groenvoorziening, Schotgroep Bodemafsluiting en Isolatie, Schotgroep Environmental en Schotgroep Services. De divisies draaien om synergie, ze overlappen en versterken elkaar.

Troost Machinehandel BV. ging met directeur Desmond Schot in gesprek, derde generatie van de familie Schot, die sinds 2003 aan het roer van de onderneming staat.

Van fossiele brandstoffen naar biomethanol

Schotgroep timmert hard aan de toekomst, niet alleen als organisatie, maar ook naar een duurzamere wereld. Zo is de organisatie onder meer actief met een project om reststromen biomassa om te zetten naar bio-kolen, als vervanger van fossiele brandstoffen. Desmond: “We zijn al een aantal jaren bezig met de ontwikkeling van een proces om biomassa te verwerken om er uiteindelijk biomethanol van te maken. Biomethanol is identiek aan reguliere methanol, alleen wordt het product gemaakt van biomassa in plaats van fossiele brandstoffen. Biomethanol wordt onder andere gebruikt als duurzame brandstof voor schepen.

Desmond: “Om biomethanol te maken worden verschillende soorten biomassa als grondstof bewerkt, zoals gras- en houtsoorten, teelt en dergelijke. De biomassa wordt aangeleverd, die vervolgens een shredder ingaat om te worden verkleind tot een bepaalde maat. Vervolgens gaat dat een trommelzeef in, waarna torrefactie plaatsvindt. Torrefactie is een thermochemisch proces waarbij biomassa geschikter wordt gemaakt voor het gebruik als brandstof. Het product wat uit het torrefactieproces voortkomt wordt gebrand en daarna vergast. Daar komt een vloeistof uit. Dan vindt er nog één bewerking plaats en uiteindelijk resulteert dat in biomethanol.”

“Voor onze duurzame projecten zochten we naar een zeeftrommel, voor het verweken van materiaal.” Desmond heeft al eens eerder gebruik gemaakt van zeefmachines, die dan voor een bepaalde periode werden gehuurd. Zo maakte Schotgroep al gebruik van een sterrenzeef, maar die bleek niet afdoende te zijn. Desmond: “Als je grond wil mengen is een trommelzeef de beste oplossing: houtachtige materialen vallen namelijk makkelijk door de zeef. Dat was voor ons een afweging om voor een trommelzeef te kijken.” Desmond hoorde destijds van het nieuwe importeurschap van Terex Ecotec vanuit Troost Machinehandel, die daarop werd geattendeerd door Cor Troost, eigenaar van Troost BV.

Schotgroep en Troost Machinehandel: een duurzame relatie

Schotgroep en Troost Machinehandel zijn geen vreemden van elkaar: Schotgroep is al sinds jaar en dag klant van de organisatie. “Desmond: Alles wat met grondverzet- en materieel te maken heeft, probeer ik via Troost Machinehandel BV. te regelen. We hebben in het verleden al verschillende machines afgenomen, waaronder Case graafmachines en shovels, alsook machines van Doosan.”

Desmond ging met Troost Machinehandel rond de tafel zitten om te kijken wat de mogelijkheden waren. “We hadden van te voren bepaalde eisen voorgelegd: de machine moest gebruik maken van een speciale trommel die voor een gedeelte dicht en voor een gedeelte open is, om goed door te kunnen mengen en uitgerust zijn met een magneetband voor het opvangen van metalen. We zochten een machine die vooral geschikt was om hout uit te zeven, maar ook kon worden ingezet voor het zeven van zand, grond en puin.” De knoop werd uiteindelijk doorgehakt: “We hebben voor de Terex Ecotec TTS620T gekozen, mede dankzij het advies vanuit Troost Machinehandel, die volgens hen het beste bij onze wensen paste.

De TTS620T is in juni 2021 aangeschaft. Desmond is tevreden: De machine heeft ruim voldoende capaciteit: het is een model wat past bij wat we ervan verwachten.” Hij sluit niet uit dat hij in de toekomst meer machines, zoals shredders en trommelzeefmachines, aan zal schaffen. De machines zijn namelijk onmisbaar in de totstandkoming van biomethanol.

Terex Ecotec

Terex Ecotec is leider in het ontwikkelen en het bouwen van machines voor houtverwerking, biomassa en recycling. Dankzij de research & development strategie van Terex Ecotec, heeft men een reeks aan verschillende mobiele machines ontwikkeld, waaronder shredders, trommelzeefmachines, overslagkranen, metaalscheiders en transportbanden. De innovatieve machines van Terex Ecotec zijn robuust, krachtig, gebruiksvriendelijk en efficiënt.

Specificaties TTS620T

De TTS620T maakt standaard gebruik van een tracked trommelscherm met een efficiënte motor en hydraulisch systeem, gecombineerd met een geavanceerd materiaalverwerkingssysteem. De TTS620T is bij uitstek geschikt voor compost, biomassa, aarde, steen en puin. Het intuïtieve bedieningspaneel maakt het voor de gebruiker makkelijk om de machine naar behoefte in te stellen. Het intelligente feedersysteem past de feedersnelheid continu aan voor een optimale screeningsnelheid. De vervangingstijd van de klemplaattrommel is bovendien minimaal, wat slechts enkele minuten duurt. De machine is zo gemaakt dat ook andere merken zeeftrommels gebruikt kunnen worden. De transportbanden zijn modulair opgebouwd en kunnen afzonderlijk worden verwijderd, wat het onderhoud vergemakkelijkt. Gescharnierde deuren aan weerszijden geven personeel toegang tot alle onderhoudselementen op grondniveau. Als bijkomend voordeel functioneert de machine met een laag toerental, wat zorgt voor lager brandstofverbruik, minder uitstoot en een lager geluidsniveau.

Meer informatie?

Benieuwd na het lezen van dit artikel wat de mogelijkheden van Terex Ecotec voor uw onderneming kunnen betekenen? Bezoek dan onze website: trootsbv.com/terex-ecotec/ of bel: 0186 – 651 060